Eğitim Kim Tarafından Verilmektedir?
Uygulamalı Davranış Analizi eğitimi Sayın Doç. Dr. Ayten Düzkantar tarafından verilmektedir.
UDA Nedir?
Bu yöntem, birey davranışlarını ve bu davranışlarla ilişkili çevresel özellikleri objektif olarak analiz etmeye dayalıdır. Pek çok davranışın çevre tarafından bir şekilde ödüllendirildiği ya da cezalandırıldığı düşünülmektedir. Dolayısıyla, çeşitli ödül mekanizmaları ve çok gerektiğinde bazı caydırıcı mekanizmalar kullanılarak (örneğin, çocuk puan kaybeder) uygun davranışlar artırılmaya, uygun olmayan davranışlar ise azaltılmaya çalışılmaktadır.
ABA yöntemi otizmden etkilenmiş çocukların, yaşıtlarıyla birlikte ortak eğitim paydasında devam etmesini amaçlar. İstenmeyen davranışların azaltılıp, alternatif davranışları ise artırmaya yönelik bir yöntemdir. Erken dönemde başlayan ve haftada 20-40 saatlik yoğun eğitim sonucunda otizmden etkilenmiş çocukların, davranışları açısından akranlarına uyum sağladığı gözlemlenmiştir.
UDA Terapisinin önemli noktaları şunlardır:
1- Uygulamalı olmalı
2- Davranışsal olmalı
3- Analitik olmalı
4- Teknolojik olmalı
5- Kesin ve Etkili olmalı
6- Genellenebilir olmalı
7- Kavramsal bir sistematiği olmalı
ABA yöntemi mutlaka bir uzman rehberliğinde yürütülmelidir. Bunun yanı sıra çocuğun sorunlu davranışlarının nereden kaynakladığı, nasıl pekiştirildiği vb. konularda aileden bilgi alınarak hedef davranışlar belirlenir. Hedef davranışların gerçekleşebilmesi için çocuğun ailesinin ve çevresindeki kişilerin bu konuda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Uzmanın verdiği yönergeler doğrultusunda evde ABA yöntemine devam etmek daha kısa sürede hedef davranışlara ulaşılmasını sağlamaktadır.
Kimler Katılabilir?
Özel eğitim, okul öncesi, çocuk gelişimi sosyal hizmet uzmanları, psikolog, psikolojik danışman ve bu alanlarda lisans eğitimine devam eden üniversite öğrencileri ve ebeveynler.
Geçmiş etkinliklere kayıt işlemi yapılamaz. Lütfen kayıt olmak için ileri tarihli etkinlikleri seçiniz.